Begin van: Inhoud

Selectie van eerdere projecten

Sinds de oprichting van Stichting Verbeter de Wereld in 2007 zagen heel wat grote en kleinere projecten het levenslicht. Projecten waar wereldverbeteraars gedurende weken en maanden hun ziel en zaligheid in leggen en hebben gelegd. Een steeds groter wordend aantal gaat een eigen leven leiden en duurt ook na het Traineeship nog voort. Bekijk hieronder de onvolledige lijst van VdW-projecten, al dan niet met een link naar eigen project-websites of Facebookpagina's.

Dreamcatchers

We zien al maanden dat er allerlei geweldige activiteiten en initiatieven worden opgezet voor Vluchtelingen in Nederland. Maar wat zouden deze personen nou graag zelf willen doen of bereiken? En waarom lijkt het alsof we veel minder horen van de vrouwelijke vluchtelingen die hierheen zijn gekomen? Wij zien het daarom de komende 4 maanden als onze persoonlijke missie om ervoor te zorgen dat vluchtelingenvrouwen zich gehoord, gezien en verwelkomd voelen in Nederland. Dit gaan we doen door te luisteren naar vrouwelijke vluchtelingen en ervoor te zorgen dat een persoonlijke wens van deze vrouwen in vervulling kan gaan! Volg ons op Facebook (www.facebook.com/dreamcatchers.nu), of kijk op onze website voor meer info: www.dreamcatchers-nederland.nl.

Footprint 5000

Wil je de wereld een beetje mooier achterlaten dan je hem aantrof? Doe dan mee met Footprint 5000. Ons wereldverbeterende team heeft zichzelf tot doel gesteld om in 4 maanden 5000 mensen te helpen om hun carbon footprint (CO2 uitstoot) met 5% te laten verminderen. Ook benieuwd hoe je nou op een slimme manier een steentje kunt bijdragen? Wij gaan op onderzoek uit. Dus: stay tuned! En: like ons via https://www.facebook.com/footprint5000 of meld je voor onze challenge aan via https://www.footprint5000.nl!

WeConnect

Met WeConnect willen wij statushouders en Nederlanders met elkaar verbinden. Dit willen we doen door inspirerende trainingen aan te bieden voor een diverse groep, waarvan minimaal 60 statushouders. Deze trainingen zijn het begin van een traject waarin de deelnemers in kleine groepjes een sociaal maatschappelijk project op zetten. De trainingsdag geeft alle deelnemers de kans hun netwerk te verrijken en een concreet begin te maken aan een wereld-verbeterend project. Op deze manier hopen wij de wereld een beetje mooier te maken en anderen te stimuleren dat ook te doen! Mocht je vragen of ideeën voor ons hebben, dan zijn we bereikbaar via Facebook of mail: https://www.facebook.com/weconnect60/ en Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. .

Powerhouse

PowerHouse heeft op 16 januari 50 powervrouwen gekoppeld aan 50 kinderen of vluchtelingen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Samen hebben zij minstens drie inspirerende ontmoetingen waarbij het kind of de vluchteling persoonlijke aandacht krijgt en nieuwe plekken leert kennen. Wij willen mensen in hun kracht zetten zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Wij zoeken verbindingen tussen krachtige rolmodellen en kwetsbare groepen omdat wij geloven dat je elkaar kunt inspireren en stimuleren om je talent optimaal te benutten het maximale uit jezelf te halen. Voor meer info check: http://www.ourpowerhouse.org

Use-less

Het project Use-Less heeft zichzelf als doel gesteld dat 1000 mensen in twee maanden tijd 10 Use-Less producten aanschaffen. Dat zijn 10 producten met minder verpakkingsmateriaal. We voorkomen zo dat 10.000 producten gekocht worden die oververpakt zijn. Dat betekent dus dat het extra en onnodige materiaal van die 10.000 producten niet in de verbrandingsovens of in de zee terecht komt. Bekijk de website van Use-Less! en doe ook mee!

DichtErbij

DichtErbij promoot het gebruik van lokale producten! Zij vinden dat de wereld een stukje beter wordt als meer mensen lokaal geproduceerd voedsel eten. Niet alleen wordt zo het milieu minder belast en de lokale economie gestimuleerd, maar mensen krijgen ook weer voeling met hun eten. Bovendien bevatten producten van dichtbij meer voedingswaarden en smaken ook nog eens beter. Wil je ook meedoen met hun actieweek, meld je aan op de website!

Bio & Het Beest

Projectgroep Bio & Het Beest zorgde ervoor dat in de schappen van minimaal 5 buurtwinkels biologisch vlees te koop werd aangeboden voor dezelfde prijs als niet-biologisch vlees. Op deze manier wilden ze biologisch vlees - als duurzame(re) keuze voor mens en milieu - toegankelijk maken voor consumenten. Kijk voor meer info op de website of op Facebook.

Oog voor Omgeving

De projectgroep Oog voor Omgeving inspireerde bewoners van de Utrechtse wijk Hoograven om een aantal plekken in hun wijk van lelijk naar mooi om te vormen. Anders gezegd: de wijkbewoners zorgden er samen voor hun wijk schoon, mooi en leefbaar te maken en te houden. Op 2 november 2013 was de aftrap, onder het motto 'Hoograven winterklaar'. Kijk op Facebook voor meer info.

PURPR, voor een betere boodschap

PURPR sprong in de bres voor PURe PRoducten; ofwel een betere boodschap. De projectgroep werft met haar project zoveel mogelijk mensen die 1 of meer producten in hun boodschappenkar vervangen door een fairtrade, biologisch, duurzaam product. Kijk ook op de website en op Facebook.

Tas-Toe

Een bjizonder succesvol project is dat van team Tas-Toe. Tas-Toe gaat voedselverspilling in de horeca tegen. Wat je niet opeet, krijg je mee naar huis en wordt dus niet weggegooid. Tijdens het Traineeship winnen de wereldverbeteraars de Foodbattle van de ASN-bank. En ook erna gaan ze onverminderd door. In september 2013 zijn ze genomineerd voor de ASN-wereldprijs. Tas-Toe is te volgen via Facebook.

Maaltijd voor maaltijd

Team Maaltijd voor Maaltijd haalt halverwege 2013 een recordbedrag van ruim €19.000 op om daarmee kinderen op een duurzame wijze van voedsel te voorzien. Met het geld zet Stichting Silent Work in Mauritanië een landbouwproject op voor moeders van schoolgaande kinderen. Kijk op de site of Facebook.

Duurzaam December

Met Sinterklaas en Kerst in aantocht gaat team Duurzaam December eind 2012 aan de slag met duurzame cadeaus. Resultaat: 1000 mensen doen hun sinterklaas- en kerstinkopen duurzaam. Goed voor mens en milieu. In 2013 starten ze een nieuwe campagne. Tips zijn te vinden op de site. Duurzaam December heeft ook een pagina op Facebook.

The Footprint Challenge

Geïnspireerd door projectteam Footprint Challenge gaan bijna 1500 mensen aan het begin van 2013 een veertigdaagse uitdaging aan. Zij doen hun best om in deze periode hun persoonlijke ecologische voetafdruk te verkleinen. Kijk voor de tips op footprintchallenge.nl en volg ze op Facebook. Het project vindt voortgang in de gemeente Utrecht, waar op 1 november 2013 een nieuwe Challenge start.

De Meisjes van Chocolade

Twee wereldverbeterende vrouwen zorgen ervoor dat heel veel mensen in aanraking komen met eerlijke chocola. Tussen begin en eind van het Traineeship verkopen zij ruim 5000 fairtrade repen! En eerlijke chocolade bestellen kan nog steeds. Je kunt ook ambassadeur worden van de Meisjes. Meld je dan hier aan. Kijk op Facebook voor de laatste updates.

Zero Plastic Week

Een week lang geen plastic gebruiken, dat is de uitdaging die bijna 1500 mensen in juni 2012 aangaan. Zero Plastic Week organiseert in die maand een challenge waarbij het duidelijk wordt hoe ongelooflijk veel plastic er verwerkt zit in producten én dat het wel degelijk mogelijk is om plastic vrij te shoppen. Kijk op hun website voor handige tips en trucs om plastic te besparen.

Gardens4life

Gardens4Life maakt zich sterk voor de eerste levensbehoefte van ieder mens. Want voedsel en drinkwater is niet voor iedereen op deze wereld vanzelfsprekend. Voor bijna 1 miljard mensen op aarde, waarvan ruim 200 miljoen kinderen, is het gevecht tegen honger en uitdroging aan de orde van de dag. Ze staan ervoor dat ieder mens recht heeft op voedsel en drinkwater. Reden genoeg voor het aanleggen van een moestuin met omheining en de vervanging van een waterpomp bij een primary school Song Kunda in het oosten van Gambia. In de eerste helft van 2012 haalde deze groep maar liefst 8000 euro op. En ze gaan vrolijk door! Kijk op de Gardens4Life voor meer info.

VeggieChallenge

Projectgroep de VeggieChallenge 2012 organiseerde de andere challenge van begin 2012. Meer dan 3000 mensen gingen samen de uitdaging aan om dertig dagen lang geen of minder dierlijke producten te eten. De deelnemers kozen ieder een eigen uitdaging: minder vlees eten, geen vlees eten, of zelfs alleen maar plantaardig. Omdat je leven er beter van wordt en je ecologische voetafdruk kleiner! Kijk ook op Viva Las Vega's voor meer evenementen en uitdagingen.

Variatie in de Keuken

Variatie in de Keuken zet groente in de hoofdrol en inspireert mensen
 gezond en duurzaam te koken. Wij zijn een organisatie met creatieve en gedreven professionals. Naast succesvolle campagnes als de professionele kookwedstrijd ‘VariatieChef van het Jaar’ biedt Variatie in de Keuken catering en consultancy aan het bedrijfsleven, horeca, foodservice en consumenten. Zo zijn er inmiddels meer dan 300 professionele koks getraind en projecten uitgevoerd bij o.a. Van der Valk, ROC, Rabobank, PwC, ABN AMRO en TEDx. Variatie in de Keuken inspireert en deelt kennis over duurzaam en gezond eten. Dat betekent meer groenten, meer smaak en meer variatie!

Onthaastpad

Het Onthaastpad wil inspireren tot rust te midden van de hectiek van de stad. Hectiek en haast kennen we allemaal in ons dagelijks leven. Dit stilte pad wil je uit nodigen om met jouw volle aanwezigheid hier en nu stil te zijn en je hart te voelen ook in de onrust. Het onthaastpad beleefde zijn eerste editie tijdens het Verbeter de Wereld Traineeship en is nu een zelfstandige organisatie. Kijk ook op de site van Onthaastpad.

Tourist Save The World

Zelfs op vakantie de wereld verbeteren? Dat kan, als toerist in Amsterdam. Check de site van Tourist Save The World. Deze projectgroep laat eind 2011 niet alleen zien dat het kan, ook dat het leuk is! And there's more to come. Houd ze in de gaten!

MIEP!

MIEP! levert een bijdrage aan gelijke (opleidings)kansen voor meisjes. MIEP! zorgt er eind 2011 voor dat voor 3000 meisjes in Oeganda minimaal één jaar lang de menstruatie geen belemmering is om naar school te gaan. Deze VdW-projectgroep is samenwerking aangegaan met Afripads en maakte het mogelijk dat een nieuwe regio kan worden bediend. Met de verkoop van ecologische tampons in Nederland en met workshops op scholen voor voortgezet onderwijs, vestigt MIEP! de aandacht op de problematiek van veel schoolgaande meisjes in Oeganda. Kijk ook op de website van MIEP.

Resto van Harte Duurzaam!

Een fantastisch initiatief Resto van Harte. Een plek waar mensen onder het genot van een betaalbare maaltijd buurtgenoten kunnen ontmoeten. VdW-projectgroep Hanson onderstwordt gesteund door deze projectgroep, door te helpen het concept en de keuken te verduurzamen. Op 20 januari is de afsluiting van het project met de Ratatouje Dinnershow!

Fair-Trade Gemeenten Subsidievrij?

Fair-trade producten kopen is een eenvoudige manier om direct een impact te maken op armoede bestrijding. Het zou een prioriteit moeten zijn in elke gemeente. Lukt het ook zonder lokale subsidies? Wij gaan de uitdaging aan. Klik voor meer informatie over Fairtradegemeenten.

Ebiseera Ebijja

Kinderen in Oeganda verdienen een kans op een goede toekomst. Dat vindt VdW-projgectgroep Ebiseera Ebijja (letterlijk: toekomst). Eind 2010 verzamelen de wereldverbeteraars van deze projectgroep bijna 1700 euro in voor een school in Lwengo.

Stap in

Stap in zorgt er begin 2011 voor dat vluchtelingen en Nederlanders met elkaar in contact komen. Tijdens een feestelijke dag in het asielzoekerscentrum in de Utrechtse wijk Oog in Al, ontdekken Nederlanders welke karakters, talenten en bijzondere personen er achter 'de vluchteling' schuil gaan. En onder het mom 'twee vliegen in een klap' wordt het sociale netwerk van de deelnemende vluchtelingen groter. Geslaagde dag, voor herhaling vatbaar vinden alle betrokkenen.

3rdWorld1st

De positieve kant van ontwikkelingslanden, die moet maar eens in beeld worden gebracht! Met die overtuiging schrijft de projectgroep 3rdWorld1st begin 2010 een fotowedstrijd uit. Het project mondt uit in een drukbezochte fototentoonstelling en krijgt een gelukkige winnaar. In 2011 is een tweede editie van deze positieve World Press Photowedstrijd.

Begin van: Verwante informatie