Het trainingsprogramma van Verbeter de Wereld omschrijven in slechts enkele woorden? Passievol, verbindend , innoverend en ambitieus zijn woorden die aardig in de buurt komen!
In 2007 hebben Henrik & Imre het trainingsprogramma opgezet, met de intentie om anderen te inspireren, met de gedachtegang dat iedereen de wereld kan verbeteren. Het is slechts een kwestie van beginnen. Geïnspireerd door de film “Pay it forward” en door al een bestaand initiatief om 10% van je tijd te gebruiken voor het creëren van een betere wereld, brachten de oprichters het trainingsprogramma voor wereldverbeteraars tot stand. “We wilden hoop, optimisme en praktische handvatten bieden en deelnemers uitdagen om persoonlijk te groeien en een mooier mens te worden,” aldus Imre.
Hoe veranderlijk de wereld ook is, bijna 15 jaar later leeft deze mindset nog steeds voort binnen de stichting. Onze missie is namelijk om alle trainees te helpen hun persoonlijke drive te vinden en hun talenten zó in te zetten dat zij een positief verschil kunnen maken, daar waar de wereld hen het meest nodig heeft. Dit verbinden met persoonlijke drijfveren en deze omzetten naar actie gebeurt allemaal tijdens het vier maanden durende trainingsprogramma. In deze maanden gaan trainees verdeeld in projectgroepjes namelijk aan de slag met een initiatief om de wereld een stukje te verbeteren. Trainees werken aan het bedenken, organiseren en uitvoeren van hun eigen initiatief, iets dat kan gaan over allerlei thema’s. Waar sommige groepjes de focus leggen op klimaatactie, leggen anderen de focus op sociaal-maatschappelijke thema’s. Uiteindelijk is het exacte doel niet het belangrijkste. Want, nog belangrijker tijdens dit proces is de ontwikkeling die een trainee doormaakt onder de hoede van de trainers en coaches én natuurlijk medetrainees.
Je staat er dus niet alleen voor. In het traject van vier maanden worden trainees gecoacht en getraind door professionals die het gehele trainingsprogramma als een sterke rots in de branding fungeren. Zij vervullen een belangrijke rol tijdens de trainingsweekenden. De trainers begeleiden uitdagende oefeningen in de aanloop naar en tijdens het uitvoeren van het project. De coaches staan wat dichter bij de trainees en zijn het hele trainingsprogramma gefocust op de ontwikkeling van de deelnemers. Op deze manier zal een persoon een persoonlijke groei doormaken en wordt er toegewerkt naar de slotdag. Dit is de dag waarop alle resultaten van de projectgroepjes aan elkaar gepresenteerd worden.
Er wordt dus naar een projectdoel toegewerkt. En dit begrijpend, krijgen we vaak de vraag van geïnteresseerden wat voor soort oefeningen men dan kan verwachten in het proces. Zonder daar veel over te zeggen, kunnen we vermelden dat ervaring leert dat sommige oefeningen heel leuk zijn en sommigen een beetje ongemakkelijk of nieuw aanvoelen. Echter, om groei door te maken is het nodig om soms uit je comfort zone te gaan. Daar gebeuren namelijk de mooiste dingen. Oud trainee Isabelle (werkend als dierenarts) vertelt ons dat er voor haar gevoel een goede balans was tussen oefeningen op gebied van projectmanagement aan de ene kant, en zelfontwikkeling aan de andere kant. De balans sloeg zelfs wat meer uit naar een focus op zelfontwikkeling. Maar, vertelt ze, “juist door die focus ontdekte ik eigenschappen bij mezelf waarvan ik niet wist dat ik ze die in sterke mate bezat en die ik verder kon onderzoeken, ontwikkelen en inzetten op het gebied van projecten opzetten en managen.” Verbeter de Wereld werkt dus naar een doel toe, maar gelijktijdig werkt elke trainee aan hun eigen leerdoelen.
We kregen vaak terug dat deelnemers het prettig vonden om inderdaad gewoon te beginnen; voeten in de klei. En hoe bijzonder het is om te zien wat er dan ontstaat. Met een focus op zelfontwikkeling in een traject dat gaat over een initiatief van de grond krijgen, geloven wij dat het trainingsprogramma de wereld in het klein is. De dingen waar trainees vaak tegenaan lopen in hun proces, bijvoorbeeld duidelijke en open communicatie of taken uit handen kunnen geven, is vaak niets nieuws voor hen. Dit zijn meestal aspecten die op andere vlakken, zoals werk of privéleven, ook naar voren komen. Het prettige is wel, dat er nu een ondersteunend team is om met elkaar valkuilen te ontdekken en daarmee te leren omgaan. “Op persoonlijk vlak was ik erg geraakt door de impact van de verbindende elementen van het trainingsprogramma. Deelnemers durfden zich kwetsbaar op te stellen en hun hart te openen,” vertelt Imre.
Meer dan een goede context om een prachtig initiatief op te zetten, levert Verbeter de Wereld dus ook een spiegel om aan de slag te gaan met die aspecten waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt. En ja, dat kan confronterend zijn. Maar vergeet niet dat, wat je leeftijd ook is, er altijd wat te leren valt in deze enorme speeltuin. Wie aandacht steekt in zijn eigen valkuilen, en écht doet waar hij in gelooft, zal uiteindelijk de mooiste dingen creëren.