Minder betegeling en bebouwing en in plaats daarvan méér groen en natuur in de stad? Dat wil toch iedereen? Eén van onze huidige projectgroepen Team Plant-It-Green zet zich in om dit ideaal te verwezenlijken. Graag stellen we je in dit blog voor aan Plant-It-Green.

’Wij zijn Anouk, Damiën, Rob, Willemijn en Lisa van Plant-it Green. Ons doel is om in deze 4 maanden 500 tegels uit Nederland (of daarbuiten mag ook) om te toveren naar groen. Onze droom is de biodiversiteit te verhogen op voornamelijk plekken waar veel steen ligt. We willen graag scholen, bedrijventerreinen, speeltuinen, gemeenschappelijk groen of parkeerplaatsen omtoveren naar groene oases. En niet zomaar groen, het groen moet natuurlijk ook veel insecten en andere diertjes kunnen aantrekken. Door verschillende samenwerkingen op te zetten streven wij naar een groener Nederland’’

Groen op weg!

Via de wekelijkse Milestone Monday e-mails krijgen geïnteresseerden mee waar het team zich zoal mee bezighoudt. Op dit moment staat de teller op 84/500. Ze hebben nog een aantal tegels te gaan, maar er staan mooie projecten op de planning. Zo gaan ze in januari zo’n 300 tegels eruit halen in Wageningen. Het idee is dat de boomspiegels groener worden. Ze gaan dit doen door een rij tegels te verwijderen rondom de boomspiegels, deze op te stapelen op pallets, nieuwe grond aan te brengen en hierin zaden te zaaien voor een kleurige bloemenpracht in de zomer van 2022.

En ergens tussendoor willen ze graag geveltuintjes aanleggen in een straat in Voorburg waar vele sociale huurwoningen staan. En nu denk je vast, maar huh het wordt winter, dan kan je toch helemaal niets meer planten? FOUT. Het najaar is eigenlijk de beste tijd van het jaar om te tuinieren. Zolang het niet vriest kan het team lekker hun gang gaan. De grond is warm door de zomer en door de regen kunnen de planten goed wortelen. Samen met de gemeente en Stichting Present hopen ze nog meer aan te kunnen pakken. De Gemeente Den Haag en Stichting Present zijn namelijk zo enthousiast over hun project dat ze graag meer willen vergroenen binnen Voorburg. En het lijkt Stichting Present ook enorm leuk als ze straten gaan vergroenen in andere steden. Dus Willemijn zoekt nu contact met Stichting Present in Hilversum om te zien of ze daar aan de slag kunnen.

Tegenvaller

Natuurlijk lopen dingen ook wel eens anders. Het team informeerde ons over een heel mooi project om op het schoolplein van De Boomgaard in Dieren flink wat tegels eruit te halen. Rob heeft tekeningen van kinderen samengevoegd tot een groot Masterplan en er zouden tenminste 60 tegels uitgaan. Ondanks dat alles geregeld was, heeft het team te horen gekregen dat het project verplaatst wordt naar het voorjaar. Jammer dat het de teller niet omhooghaalt, maar mooi dat het project uiteindelijk doorgaat en het de boel alsnog vergroend wordt. Beter laat dan nooit natuurlijk! En daarbij hebben ze een buurtbewoner aangemoedigd om 100 tegels uit zijn tuin te halen.

Individuele actie

Een actie die nog niet genoemd is is de individuele actie. Als er enthousiastelingen zijn die ook graag geveltuintjes willen aanleggen voor het huis, of in tuinen een paar tegels eruit willen halen dan moedigen we dit alleen maar aan! Heb je hulp nodig of advies? Stuur dan een mailtje naar Plant.it.Green@outlook.com. Wil je meedoen aan het vergroenen van Nederland en tegels uit de grond halen? Stuur dan een “voor” en “na” foto op naar ons mailadres en het aantal tegels die weg zijn gehaald. Het team gebruikt deze foto’s op social media om de tegelteller aanvullen! Check dan zeker hun facebookpagina Plant-it Green | Facebook. Volg hen en blijf op de hoogte van ons vergroeningsavontuur!