Veerle is oprichter van food awareness organisatie ProVeg Nederland (eerder Viva Las Vega’s)

Wat ben je aan het doen?

Als directeur van ProVeg Nederland werk ik aan een wereld waarin iedereen kan kiezen voor lekker en gezond eten dat goed is voor alle dieren, mensen en onze planeet. Onze missie is om tegen 2040 de wereldwijde vleesconsumptie te halveren. Met mijn team adviseer ik de voedingsindustrie en (bedrijfs)cateraars, gaan we in gesprek met beleidsmakers en organiseren we grootschalige plantaardige consumentenbeurzen (o.a. VeggieWorld bij de Jaarbeurs in Utrecht). Ook staan we op evenementen met onze educatieve en interactieve tentoonstelling Vegxperience. Hier ervaar je zelf hoe je meer plantaardig kan eten en hoe je daarmee jouw milieu-impact verkleint. We bedenken ook communicatiecampagnes gericht op gedragsverandering en geven workshops, presentaties bij bedrijven en op scholen. Onze 30 Day VeggieChallenge e-course heeft al ruim 40.000 mensen geholpen om plantaardiger te eten.

Hoe is dat zo gekomen?

Bij Verbeter de Wereld startte ik met mijn team de VeggieChallenge campagne, om vaker plantaardig ten eten leuk, lekker en makkelijk te maken. Deelnemers bepalen hun eigen doelstelling voor 30 dagen en wij helpen hen erbij om dat doel te behalen, met handige recepten, tips en weekmenu’s.

Sindsdien is er veel veranderd. Waar Viva Las Vega’s begon als een klein groepje studenten, is ProVeg International inmiddels een internationale food awareness organisatie, actief in 6 landen en met meer dan 100 medewerkers wereldwijd. Vanaf 2019 komen ook de VS en China erbij. In Nederland werken we op kantoor met een team van 7 mensen en meer dan 150 vrijwilligers. Verder heb ik in 2014 samen met Lisa Steltenpool en Pablo Moleman het boek De Vegarevolutie geschreven, het handboek voor veganistisch eten en leven. Het boek bleek een succes en is nu al aan de 6de druk toe. Ik voel me gezegend dat ik van mijn passie mijn dagelijkse werk heb kunnen maken en me elke dag kan inzetten voor een betere wereld.

Ook Pablo Moleman, mijn partner en overigens ook Verbeter de Wereld trainee, is nog steeds betrokken bij ProVeg Nederland. Hij richt zich binnen onze organisatie op de consults voor cateraars en het begeleiden van de voedingsindustrie in het ontwikkelen van meer plantaardige producten.

Welke rol heeft Verbeter de Wereld daar in gespeeld? Wat heb je daar geleerd?

Bij Verbeter de Wereld heb ik geleerd om een project in kleine stukjes te hakken, milestones te bepalen en successen te vieren. We hebben in heel korte tijd een groot project opgezet met een team van 3 mensen. Dat die eerste VeggieChallenge slaagde had zeker te maken met de team spirit en het vieren van de tussenstappen als team. Dat is iets wat ik nu nog vaak probeer te integreren als ik met een groot project bezig ben dat me boven het hoofd lijkt te groeien.

Wat wil je potentiële Verbeter de Wereld deelnemers meegeven?

Be the change! En: kijk of je met jouw project kan samenwerken met bestaande organisaties om zo nog meer impact te creeëren. Ook ProVeg Nederland staat er altijd voor open om samen te werken en te kijken of jouw idee binnen onze campagneplannen past.

Je kunt ProVeg Nederland en de VeggieChallenge vinden via: